Slovenskí volejbalisti prehrali s Čínou a obsadili konečné 4. miesto

29.06.2014 Celý región

Bursa 29. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v nedeľňajšom súboji o tretie miesto na turnaji Final Four 3. skupiny Svetovej ligy v tureckej Burse s Čínou 1:3. Zápas trval presne dve hodiny. Druhý set sa skončil výsledkom 39:37 pre ázijský tím a bol tak rekordne dlhým v histórii slovenskej mužskej reprezentácie, informoval oficiálny web SVF.

Zverenci trénera Flavia Gulinelliho podľahli v sobotu v semifinále domácemu Turecku 0:3, celkovo obsadili štvrtú priečku. Z triumfu vo Final Four 3. skupiny sa tešila Kuba, ktorá vo finále po veľkom boji zdolala Turecko za 132 minút 3:2.

Priebeh zápasu

Slováci začali dobre a po ese Kotolániho viedli 3:1. Číňania však rýchlo vyrovnali a pokračovalo sa bod po bode. Slováci sa potom dostali do náskoku, keď po bloku Kostolániho a ese Vlka viedli 9:6. Lenže z vedenia 11:7 bolo o pár momentov po dobrej obrane ázijského súpera vyrovnané 11:11 a začínalo sa odznova. Na druhom technickom timeoute vyhrávali slovenskí volejbalisti najtesnejším rozdielom 16:15. Potom však Číňania pritlačili na servise, čím donútili súpera k chybám a postupne sa dostali do vedenia 19:17.

Slováci potom ubránili útok súpera a z kontry kapitán Kohút vyrovnal na 20:20. Následne zablokoval útok súpera Kostoláni a Slováci v koncovke dokonca o bod viedli. Výborne hrajúci Kostoláni potom výborne zaútočil, dal eso o pásku a Slováci mali tri setbaly - 24:21 Hneď prvý využil po dlhej výmene blokom Paták a Slováci viedli 1:0. Mužom prvého setu bol Kostoláni, ktorý dal tri esá a zaznamenal 10 bodov.

V druhom sete viedli Slováci 2:0 a 4:2 a pokračovali v úspešnej koncovke prvého dejstva. Po dobrom Patákovom servise a úspenom útoku Vlka bolo už 5:2. Na prvom technickom timeote svietil na tabuli stav 8:6 pre Slovákov, keď sa krásnym útokom z doskoku prezentoval Paták. Náskok Slovákov potom narástol na päť bodov, keď najskôr čínsky útok zablokoval Krajčovič a potom sa súper vyhodil do autu - 11:6. Už na 14:8 zvýšil svojim štvrtým esom v zápase Kostoláni a Slováci mierili za ziskom druhého setu. Na druhom technickom timeoute bolo 16:11 pre slovenských volejbalistov.

Slováci mali dianie pod kontrolou a viedli 18:13, ale potom sa trápili v útoku a Číňania po dvoch úspešných blokoch vyrovnali na 22:22. Po oddychovom čase konečne bodovali, keď sa presadil Vlk - 23:22. V koncovke sa ako prví dostali k setbalu Číňania a viedli 24:23. Slováci odvrátili tri setbaly a pre nich prvý vybojoval ďalším esom Kostoláni - 27:26. V dramatickej koncovke, v ktorej oba tímy nevyužili niekoľko setbalov, sa napokon presadili Číňania a vyhrali drué dejstvo 39:37. Bol to rekordne dlhý set v histórii slovenskej mužskej reprezentácie.

Úvod tretieho dejstva bol vyrovnaný, na ihrisku sa na poste univerzála objavil aj Kriško. Na prvom technickom timeoute viedli Číňania 8:7. Po ese kapitána Kohúta vyhrávali slovenskí reprezentanti 12:11. Po Patákovom bloku sa Slováci dostali do brejku a vyhrávali 15:13. V koncovke sa Slováci po Kostolániho bloku a Zaťkovom ese dostali do vedenia 22:20, ale Číňania otočili na 23:22 po ese nahrávača Liho. Čína nakoniec vyhrala tretí set 25:23 a priblížila sa bližšie k 3. miestu.

Začiatok štvrtého setu patril Ázijcom, ktorý si vypracovali päťbodový náskok 7:2. Paták z kontry znížil na 5:9, Slováci ešte bojovali o návrat do zápasu. Po Kohútovom bloku a čínskom aute bolo 10:13. Číňania si však dobrou hrou náskok udržiavali a nedovolili Slovákom zápas zdramatizovať. Štvrtý set vyhrala Čína 25:19 a celý duel 3:1.

Final Four 3. skupiny SL v Burse:
o 3. miesto:
Čína - SLOVENSKO 3:1 (-21, 37, 23, 19)

Zápas trval 120 minút. Rozhodovali: Abdelsamad (Egypt) a Mechan (Peru), 1500 divákov.

Čína: Pien, Čang, Liang, Čung, Ťiao, Kchou, libero Čchu (Li, Cchuej)
SR: Zaťko, Kostoláni, Kohút, Vlk, Paták, Krajčovič, libero Kubš (Bencz, Kriško, Palgut, Hruška)

Finále Final Four 3. skupiny (16.00 SELČ):
Turecko - Kuba 2:3 (24, -19, 20, -21, -14)


Hlasy po zápase:
Flavio Gulinelli, tréner SR: "Nemôžeme byť spokojní, pretože sme nevyhrali ani jeden zápas. Mohli sme vyhrávať 2:0, ale opäť sme urobili sériu chýb a dovolili sme súperovi sa dotiahnuť. Prehrali sme koncovku druhého aj tretieho setu a potom sme do štvrtého vstúpili veľmi zle, čo by sa nemalo stávať. Mali sme limitované možnosti na striedania, čo nám sťažovalo situáciu. Mrzí ma, že sme na súpera mali, ale neudržali sme úroveň našej hry. Na tomto musíme do budúcna popracovať. Sme na konci dlhého reprezentačného bloku, v ktorom sme postúpili na majstrovstvá Európy a kvalifikovali sme sa na Final Four. Mrzí ma tento záver, ale na možnosti, ktoré sme mali a bez množstva zranených hráčov sme dokázali slušný výsledok a máme viacero hráčov, ktorí majú budúcnosť."

Marek Kardoš, asistent trénera SR: "Mali sme výborný vstup do zápasu. Výborne sme hrali prakticky jeden a pol setu. Potom sme ale znova v jednom postavení dovolili súperovi dotiahnuť sa. Kopili sme jednu chybu za druhou, zbytočne sme riskovali pri vedení, keď sme mali zachovať chladnú hlavu. Škoda koncovky druhého i tretieho setu, hrali sme vyrovnanú partiu, ale nevedeli sme to dotiahnuť do víťazného konca. Treba ale poďakovať chlapcom, ktorí urobili neuveriteľný progres a nejaký základ novej generácie tu je. Zakončili sme ho síce dvoma prehrami, ale dvojmesačný cyklus môžeme hodnotiť veľmi kladne."

Emanuel Kohút, kapitán a blokár SR: "Tak ako v prvom zápase sa ukázalo, že nezvládame koncovky. Viedli sme o päť bodov, súper zatlačil servisom a my sme sa porazili vlastnými chybami. Hrali sme vyrovnané partie, ale mali sme výpadky a urobili sme tri-štyri chyby po sebe, čo sa vo vrcholovom volejbale nesmie stávať. To by stálo set aj Brazíliu. Na tomto musíme zapracovať. Aj keď sme tu nevyhrali ani jeden zápas a skončili sme štvrtí, tak túto sezónu nehodnotím negatívne. Nikto nečakal, že s týmto mladým tímom postúpime na Final Four. Ja to vidím pozitívne, chalani nazbierali veľa skúseností a aj mne to dalo veľa a konečne som si vyskúšal kapitánsku pásku. Záver sezóny nás zastihol v nie najlepšom zdravotnom stave, čo sa tiež podpísalo pod tento záver. Nie som rád za výsledok, ale myslím, že sme predviedli dobrý volejbal."

Ľuboš Kostoláni, univerzál SR: "V druhom sete som mal prsty aj ja. Keď my prehrávame o päť bodov, tak sa nám to nepodarí stiahnuť, na druhej strane súperom áno. Stále sme rozmýšľali nad tým, čo sa stalo, aké blbé eso sme dostali a žijeme s tým ešte štyri lopty, kým zistíme, že sa hrá ďalej volejbal. S koncentráciou hneď na druhú loptu máme veľký problém. Musíme na tom mentálne popracovať. Je to škoda, pretože sme zápas slušne rozbehli. Číňania robili málo chýb a v tom boli lepší. Sme sklamaní, že sme skončili štvrtí, ale myslím si, že sme nazbierali veľa skúseností. Aj zápasy, ktoré sme prehrali boli kvalitné a verím, že v budúcnosti sa naučíme vyhrávať. Z každej prehry sa dá zobrať niečo pozitívne. Mám za sebou prvú reprezentačnú sezónu, bola to pre mňa veľká skúsenosť a som rád, že som tu bol."

Matej Paták, smečiar SR: "Opäť sme robili tie isté chyby ako v sobotu s Tureckom. V druhom sete sme viedli 15:10, ale urobili sme nevynútené chyby a súper sa dotiahol. Mohli sme vyhrávať 2:0 a mali sme zápas v rukách, ale bohužiaľ sme to nedotiahli. Mrzí ma, že po dvojmesačnej drine končíme sezónu dvomi prehrami. Ťažko sa mi hodnotí celá sezóna, pretože momentálne vo mne prevláda sklamanie. Každý športovec, keď do toho dáva všetko chce skončiť s dobrým výsledkom a nám sa to nepodarilo. Treba na to zabudnúť a načerpať zo skúseností, ktoré sme získali. Celý reprezentačný blok bol vyčerpávajúci, hrali sme množstvo zápasov a cestovali sme. Momentálne som sklamaný, ale určite ma to prejde. Mám teraz mesiac a pol voľno, chcem si konečne urobiť vodičák a s priateľkou pôjdeme niekam na dovolenku k moru."

Martin Vlk, smečiar SR: "Bol to vyrovnaný zápas, ktorý sa v druhom a treťom sete rozhodoval v koncovkách s neúspešným koncom. V štvrtom sete sme už nemali silu na to, aby sme to otočili. Do reprezentácie som prišiel ako libero, ale túžil som si zahrať na smeči. Splnilo sa mi to a som rád. Našťastie som to zvládol fyzicky, hoci sme mali veľa zranení a teraz na poslednom turnaji už nebolo veľa hráčov na striedania, čo sa podpísalo pod výsledkom tu v Burse. Hoci sezóna bola dobrá, som sklamaný, pretože som chcel medailu. Partia bola v reprezentácii výborná, na rozdiel od môjho klubu v Poľsku. Keď sme mali deň voľno, tak som sa vždy tešil späť na zraz."

Juraj Zaťko, nahrávač SR: "Bola to kópia včerajšieho zápasu, keď sme s výnimkou posledného setu vždy viedli, ale v koncovke sme si sami podťali nohy. Nemôžeme povedať, že by nás Turecko, alebo Čína zvalcovali, ale súperi boli v rozhodujúcich momentoch konzistentnejší. Myslím si, že sme na súperov tu v Burse mali, je to preto o to väčšie sklamanie, že sme skončili štvrtí. Každopádne sme radi, že sme splnili ciele, ktoré boli pred sezónou dané, postúpili sme na majstrovstvá Európy a aj sem na Final Four. Celý čas sa počítali straty a bolo nás stále menej. Ťahal som 11 mesiacov v kuse a za celý čas som mal naraz len tri dni voľna. Teším sa teda na voľno a čaká ma päť týždňov bez volejbalu. Na dovolenku sa nechystám, cestovania mám dosť."
 

Vyberte región